De camper en mileuzones

De discussie over uitstoot van auto’s is actueler dan ooit en ook campers maken natuurlijk onderdeel uit van deze discussie. Van de ene kant zijn we op zoek naar de vrijheid om te gaan en staan waar we willen maar van de andere kant willen we het milieu niet onnodig belasten. Hoewel we bij BasCampers al bezig zijn met de ontwikkeling van een elektrische camper staat deze categorie nog in de kinderschoenen.

Op dit moment zijn de meeste bedrijfsauto’s dan ook nog voorzien van een dieselmotor. Meer dan 85% van de Volkswagen Transporter buscampers die wij op dit moment bouwen hebben milieu classificatie Euro 6. Mocht je nu benieuwd zijn aan welke milieunorm jou camper voldoet dan kun je globaal uitgaan van onderstaande tabel:

Euro 1 — vanaf 31 december 1992
Euro 2 — vanaf 1 januari 1997
Euro 3 — vanaf 1 januari 2001
Euro 4 — vanaf 1 januari 2006
Euro 5 — vanaf 1 januari 2011
Euro 6 — vanaf 1 september 2015

Op het moment van schrijven zijn er in Nederland 4 gemeentes die milieu zones hanteren, te weten Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. Je kunt hier 2 verschillende milieu zones tegenkomen (bron: milieuzones.nl):

  • Een gele milieuzone: Rijdt u in een personen- of bestelauto die op diesel rijdt? Dan mag u alleen in deze milieuzone komen als uw auto emissieklasse 3 of hoger heeft. Heeft uw auto een emissieklasse van 0, 1 of 2, dan is een gele milieuzone voor uw voertuig verboden. De emissieklasse is een cijfer waarmee wordt aangegeven hoe schoon uw voertuig is. Hoe hoger het cijfer, hoe schoner uw voertuig.
  • Een groene milieuzone: Heeft u een personen- of bestelauto die op diesel rijdt en een emissieklasse van 4 of hoger heeft? Dan mag u in een groene milieuzone komen. Een groene milieuzone is dus toegestaan voor dieselvoertuigen met een emissieklasse van 4 of hoger. Dieselvoertuigen met emissieklasse 0, 1, 2 of 3 mogen hier niet in. De gemeenten Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht hebben een groene milieuzone.

Op de website van de RDW kun je eventueel op basis van je kenteken achterhalen aan welke euronorm jouw camper voldoet. Ga daarvoor naar ovi.rdw.nl. Onder het kopje milieu vind je de emissieklasse. Op de website https://milieuzones.nl/check kun je deze controle ook doen en vind je tevens aanvullende informatie over regelgeving en milieu zones.