Goedgekeurde zitplaatsen
in de Camper


Bij het bouwen van campers komen naast de inrichtingseisen bijna altijd de (extra) zitplaatsen ter sprake meestal in de vorm van een slaapbank. BasCampers heeft er voor gekozen om bij de behoefte aan extra zitplaatsen te kiezen voor goedgekeurde zit/slaap banken van de Duitse topfabrikant Reimo en het Britse Vamoose (Bedrock).

Reimo levert een grote variatie aan goedgekeurde slaapbanken. Zo bestaat er de Variotech 3000 slaapbank die te verkrijgen is in breedtes van 1.10 meter (minimale eis) tot bijna 1.40 meter. Deze zit/slaapbanken kunnen zowel vast in de camper als op rails gemonteerd worden. Door montage op rails zijn maar liefst 5 zitposities mogelijk en zijn naar wens de laadruimte of leefruimte te vergroten tot een lengte van maar liefst 1.60 meter.

De Bedrock slaapbank van Vamoose kent een zeer goede prijs kwaliteit verhouding. Deze slaapbank is in een vaste opstelling leverbaar en is geschikt voor 2 personen.

Er is al een RDW goedgekeurde slaapbank vanaf €3945 inclusief montage.

Regelgeving goedgeurde zitplaatsen:Inrichtingseisen volgens de Regeling voertuigen (Bron: RDW)

De Regeling Voertuigen stelt de volgende eisen aan een kampeerwagen:

 • In het voertuig moeten zitplaatsen en een tafel aanwezig zijn. De tafel mag eventueel zijn weg te halen.
 • Er moet een bed aanwezig zijn. Dit bed kunt u eventueel maken met behulp van de zitplaatsen.
 • Er moet een kookgelegenheid aanwezig zijn.
 • Er moeten mogelijkheden zijn om spullen op te bergen.
 • Deze voorzieningen moeten vast in de woonafdeling zijn bevestigd.

Inrichtingseisen (kampeerauto/camper) (Bron: Belastingdienst)

De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van minimaal 170 cm over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarbij de stoelen in de achterste stand staan. De binnenruimte van uw kampeerauto moet voorzien zijn van:

 • Minimaal 2 vaste zitplaatsen. Dit mogen draaibare zitplaatsen zijn voor de bestuurder en bijrijder.
 • Een vaste tafel. De tafel mag zo bevestigd zijn dat u die eenvoudig kunt verwijderen.
 • Slaapplaatsen voor minimaal 2 personen Dit mogen slaapplaatsen zijn die u met behulp van de zitplaatsen maakt. Maar niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. De minimale afmetingen van de slaapplaatsen zijn:
  • bij een tweepersoonsslaapplaats: minimaal 180 cm lang en minimaal 110 cm breed.
  • bij 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen: minimaal 2 slaapplaatsen zijn minimaal 180 cm lang en minimaal 60 cm breed.
 • Minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten.
 • Een vast keukenblok bestemd voor gebruik in de binnenruimte. Het werkblad is minimaal 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer.
 • Eeen vast ingebouwde kookgelegenheid bestemd voor gebruik in de binnenruimte. Dit mag een vaste magnetron zijn die stroom krijgt door een energiebron die in de kampeerauto aanwezig is.

Om in aanmerking te komen voor een camperkenteken (RDW) en het bijzonder tarief (Belastingdienst) volstaan dus de, van fabriekswege reeds aanwezig zitplaatsen in het cabine gedeelte van het voertuig al dan niet draaibaar gemaakt.

Extra zitplaatsen op kenteken

Wil men meer personen kunnen vervoeren dan waarin het voertuig oorspronkelijk was voorzien dan moeten extra zitplaatsen worden bijgeplaatst. Men krijgt dan, op een aantal uitzonderingen na, te maken met de volgende regels:

 • Bij campers van vóór 31-12-1989 gelden nagenoeg geen regels en mogen alle zitplaatsen worden gebruikt tijdens het rijden of ze nu wel of niet voorzien zijn van gordels.
 • Campers met een eerste toelatingsdatum van vóór 21-7-2012 mogen voorzien zijn van naar voren, naar achteren én zijdelings gerichte zitplaatsen. De naar voren en naar achteren gerichte zitplaatsen moeten voorzien zijn van goedgekeurde gordels die bevestigd zijn aan deugdelijke of goedgekeurde bevestigingspunten. Zijdelingse zitplaatsen hoeven niet voorzien te zijn van gordels. I.v.m. de risico’s op letsel bij een aanrijding is het ook niet aan te raden om deze te plaatsen. De krachten op het lichaam zijn immers wezenlijk anders dan bij een voorwaartse of achterwaartse gerichte zitplaats. De zitplaatsen moeten van fabriekswege aanwezig zijn óf op een deugdelijke (door de RDW te beoordelen) manier in het voertuig bevestigd zijn.
 • Voor campers met een eerste toelatingsdatum van ná 21-7-2012 zijn de regels nog meer aangescherpt. Zijdelingse zitplaatsen zijn niet meer toegestaan en de overige zitplaatsen moeten voldoen aan de strenge ECE R14, R16 en R17 normen. Deze eisen zijn dermate streng dat het jarenlange research en ontwikkeling vergt om de bijbehorende testen te doorstaan. Er is dan ook maar een klein aantal fabricanten dat deze zitsystemen kan leveren.